Cărțile care m-au citit

Deși apreciem și promovăm o mare parte din cărțile citite, cu adevărat memorabile sunt acele romane în care ne simțim ca și când scriitorul ne-ar fi scos sufletul și după ce îl transformă în personaj de hârtie, îl terfelește fără milă. Îmi plac (și îmi cer scuze pentru acest “a plăcea” care nu poate cuprinde bucuria actului) scrierile în care regăsesc părți din mine, gândurile, durerile și dorurile mele. Ce cărți mi-au expus sufletul și au scris despre el? 

1. “40 de zile” de Chris Simion. A fost o carte în care m-am reîntâlnit cu mine din trecut, o scriere care a redeschis răni și culmea după lecturarea acesteia m-am simțit vindecată. Protagonista pornește pe un drum al căutării, pe de o parte își caută liniștea după despărțirea prin care a trecut iar pe de altă parte îl caută pe Dumnezeu. Bineînțeles, e una dintre acele lecturi pe care o apreciezi doar dacă o citești la momentul potrivit. 

2. “Exerciții de echilibru” de Tudor Chirilă. Plină de idei de reținut și abordări ale unor subiecte de interes general, cartea artistului te îndeamnă la meditație, la căutarea propriului eu, la răbdare. Pe alocuri am simțit că a dat glas unor gânduri care îmi aparțin și din acest motiv, găsesc normală nominalizarea acestui titlu aici. 

3. “Quasar” de Ana Mănescu. Dacă prin alte cărți găseam câteva diferențe de gândire între mine și personajele pe care inițial le consideram a fi variantele mele de hârtie, ei bine, în cartea Anei Manescu m-am simțit mai expusă ca niciodată. Aici cele mai mari temeri pe care le nutresc devin evenimente reale pentru personajele romanului. Dorințele mele de asemenea. Această scriere m-a citit în cel mai mare procentaj. 

4. Jurnal (2003-2009) de Oana Pellea. În aceste memorii am întâlnit o actriță de o mare sensibilitate, care fuge (metaforic vorbind) de societate și de o lume căreia nu îi aparține și care apreciază până la venerație oamenii simpli. În cea mai mare parte personalitățile ne sunt asemănătoare. 

Voi aveți cel puțin un titlu de trecut în această listă? 

Advertisements

3 thoughts on “Cărțile care m-au citit”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s