10 cărți must read în 2017

Deși 2017 și-a făcut debutul de o lună, scriu acest articol cu o întârziere pe care sper să o găsiți acceptabilă, stimată instanță cititorească. În fond, 2017 e abia un ghiocel timid, deci avem mult timp înainte pentru rezoluții și planuri de lectură. 

Personal, atunci când sunt în poziția de a oferi sfaturi de lectură, optez pentru cărțile care au trezit sentimente în mine, din care am extras gânduri la care să meditez sau din care am învățat ceva. De aceea o să vă ofer o listă deloc atipică, cu titluri care probabil v-au tot fost recomandate și de care e timpul să vă apucați. 

1. Crimă și pedeapsă de Dostoievski. De ce acest roman cu sute de pagini și o scriere care pune în dificultate și un cititor cu experiență? De ce un clasic rus pentru care trebuie să te înarmezi cu răbdare? Pentru că în 2017 e nevoie ca cineva să-ți amintească că oricât de jos ai fi (fac referire la moralul ființei umane, la starea sa de spirit, nu la statutul social), te poți ridica. Vei învăța din acest roman să te ierți, să-ți accepți greșelile și să-ți asumi suferința produsă tot de neatenția ta. “Crimă și pedeapsă” e cartea renașterii, a apropierii de divinitate, a ideilor tulburătoare. E cartea care îți va rastalmaci sufletul. 

2. Tema pentru acasă de Nicolae Dabija. Un roman în care, sub amenințarea armei lui Stalin, are loc cea mai frumoasă poveste de dragoste. În cartea lui Dabija întâlnești (am ceva dubii cu acest verb, căci se înțelege că orice “întâlnire” doar prin intermediul cărților, a ficțiunii, e superficială) dragostea adevărată, capabilă de sacrificiu, care face ca toate durerile lumii să pară irelevante atunci când în suflet e iubire. “Temă pentru acasă” e cartea care în 2017 îți va demonstra că singura bogăție necesară traiului fericit e iubirea. 

3. Tatăl celuilalt copil de Parinuosh  Saniel. Deși mulți ar fi etichetat acest roman ca o “carte de parenting deghizată”, eu am perceput-o ca o scriere sensibilă, profundă care pune în scenă fără trucuri și retușări viața de părinte, pe care o așează în paralel cu cea de copil. Toate acestea într-o societate superficială, nepăsătoare în fața durerii, incapabilă de înțelegere. Vei învăța să privești oamenii cu mai multă profunzime. 

4. Carrie –de Stephen King- e romanul care îți va aminti că singurii monștrii sunt oamenii. Inainte de a mă acuza că folosesc expresii clișeice, de inspirație feizbucistă, contraatac, fiindcă, personal, o găsesc o lecție relevantă, pe care viață ți-o oferă de multe ori prin oameni. 

5. Jurnalul Annei Frank sau cartea care te va motiva să devii cea mai bună versiune a ta. Am vorbit în nenumărate rânduri despre însemnările micuței evreice care visează și face planuri de viitor sub o condure nazistă și despre influența acesteia asupra mea. Dar voi continua să o recomand fiindcă e o scriere cu adevărat relevantă în formarea unei personalități. 

6. Umanii de Matt Haig e cartea aspectelor care contează cu adevărat în viață. O scriere plină de învățături care are puterea de a-ți răsturna câteva concepte fiindcă îți prezintă o perspectivă diferită asupra existenței. 

7. Harry Potter și Piatra filosofală de J. K. Rowling. Unii dintre noi, din când în când, au nevoie să se reîntoarcă la copilărie, să se bucure de magia din paginile acestei cărți, de luptele dintre bine și rău, să aprecieze manifestările curajului și dovezile de prietenie. 

8. Fata din tren de Paula Hawkins. Deși mă feream mereu de construcții de tipul “cea mai bună carte/melodie”, “Fata din tren” a meritat o primă nominalizare în topul lecturilor anului 2016 fiindcă la acel moment al vieții mele a fost ca o piesă de puzzle care m-a completat. Un thriller psihologic impresionant, din care vei învăța că aparențele sunt înșelătoare și datorită căruia vei uita de lume, te acaparează. 

9. Înainte să te cunosc de Jojo Moyes. Noi, oamenii, avem nevoie din când în când ca cineva să ne amintească că trebuie să fim mulțumiți cu ce avem și în special că sănătatea e primordială. Acest roman vorbește despre depășirea limitelor, despre puterea de a ieși din zona ta confort. 

10. Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut de Simona Tache și Mihai Radu. Recomand acest titlu pentru că uneori tot ce ne trebuie e o criză serioasă de râs. Așa că luați de citiți o abordare umoristică a problemelor cuplurilor de pretutindeni. 

Acest articol a fost scris cu ocazia organizării acestui concurs de către echipa Librex, o librărie de unde se pot comanda și cărți online

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s